L’economia circular: Un model per a la sostenibilitat

Redacció CatconsumReportatgeFeu un comentari

l'economia circular-sostenibilitat-catconsum

Per fer-li la guerra a l’esgotament dels recursos naturals es pot optar per diversos camins i un d’ells és l’economia circular.

L’economia circular és un sistema de consum no lineal i que genera sostenibilitat.

El sistema econòmic lineal ha arribat als seus límits.

El medi ambient no pot seguir sent sostenible i al mateix temps mantenir un consum d’utilització i eliminació.

Els recursos naturals s’esgoten i els combustibles fòssils també.

La intersecció dels aspectes ambientals, econòmics i socials són necessaris per aplicar l’economia circular com una de les noves economies en el món.

Per tant, aquesta nova economia proposa un model de societat que utilitza i optimitza els fluxos de materials, energia i residus, amb l’objectiu de fer més eficient l’ús dels recursos.

Com s’aplica l’economia circular?

La sostenibilitat és una característica que fa que “el valor dels productes, els materials i els recursos naturals es mantingui en l’economia durant el major temps possible, i que es redueixi al mínim la generació de residus”, tal com ho explica L’Organització de l’Economia Circular al seu portal web.

Aquesta nova economia està basada en implementar el principi de tancar el cicle de vida dels productes, els serveis, els residus, els materials, l’aigua i l’energia.

Pretenent arribar a un model econòmic que minimitzi els residus que es generen.

Propostes per aplicar la nova economia

-Ecodisseny per reduir l’impacte dels residus en el medi ambient i problemes com l’obsolescència prematura.

-Ús de materials biodegradables.

-Impuls del reciclatge i la reutilització.

-Economia de la prestació i no de la propietat: si un producte està destinat al seu lloguer, el seu disseny serà més durador i estarà preparat per facilitar la seva reparació.

Prioritat en el Pacte Mundial

Una de les 9 àrees prioritàries que ha identificat la Xarxa Espanyola i que està prevista en el Pacte Mundial de l’ONU és precisament l’economia circular.

“L’economia circular tracta de transformar el model econòmic actual… on es maximitzin els recursos disponibles… per garantir un cicle productiu sostenible i reduir al mínim la generació de residus”, així ho defineixen en el document una Aliança Global per a l’Agenda 2030.

Consideren que en aquest recorregut cap a la transformació les empreses són fonamentals.

Per poder garantir l’èxit d’aquest model, com a agent principal de producció en les economies actuals.

A més, des de Catalunya Circular: l’Observatori d’Economia Circular, se sumen a l’estratègia d’emprenedoria social, on s’ha sabut aprofitar els recursos del planeta Terra.

Cal destacar, que la transformació del model econòmic cap a un més sostenible és un camí llarg, però, amb documents com el Pacte Mundial, es pretén fer-lo més curt.

En CatConsum posem el nostre granet de sorra, fomentant el consum responsable amb segells com EthSI, que ajuden a les empreses a desenvolupar una activitat que col·labori amb disminuir l’empremta de carboni a la Terra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *