L’energia elèctrica governarà els usos energètics

Redacció CatconsumEntrevistesFeu un comentari

energia electrica-catconsum-consum responsable-autosuficiencia energetica

El futur del nostre planeta Terra està en joc. Les empreses i els éssers humans irrompen deliberadament en l’ús dels recursos amb l’únic propòsit de mirar per ells mateixos. Tanmateix, hi ha qui ha renunciat a deteriorar el planeta i aposta per  l’energia elèctrica 100% neta.

Ramón Sans Rovira és un enginyer industrial que ha dedicat bona part dels seus anys laborals a temes energètics, que son “els que sempre l’han preocupat i els que més li han agradat” segons diu amb convicció.

Sense dubtar ens diu que “ha arribat el moment de donar-me compte de la barbaritat que estem fent amb el clima per culpa de la nostra inconsciència”.

Sans es refereix al aprofitament que estem fent dels combustibles “que ens va regalar la Terra fa segles i que estem cremant i llançant a l’atmosfera de contaminació que serà insuportable per als nostres néts i netes. Aquest és el motiu”.

-Quins passos han de seguir les persones per a sumar-se al consum responsable?

-El primer pas és canviar a una empresa de energia elèctrica que comercialitzi energia elèctrica 100% neta.-Repeteix-: 100% neta, ja que existeixen empreses que diuen generar una part si i una altra no-, aquesta última no és una opció per a Sans.

A més, continua amb el següent pas i aconsella “reduir la potencia elèctrica contractada a la meitat i posar unes plaques fotovoltaiques, per exemple”

L’enginyer parla sobre l’àmbit municipal i comarcal i, assegura, que lo ideal seria fer un acord de generació pròpia d’energia, “de manera que sigui distribuïda i participada en lloc de que ens arribi de grans empreses, no, no, no, si no que els veïns participem i tinguem un estalvi considerable, un estalvi aclaparador i democratitzar l’energia”.

-Aleshores, a més autosuficiència energètica…

-Això vol dir que, a més autosuficiència hi hagi, el consum serà més responsable i sostenible i més participatiu.

Energia democràtica

Per a Ramón Sans és de vital importància fer l’energia elèctrica propietat dels individua, i que sigui produïda per ells mateixos. “Es comença a parlar de prosumidor, ja no som només consumidors”

-L’energia elèctrica serà la principal font (95%) per als usos energètics: tèrmic, de mobilitat i elèctric per a il·luminació, motors, ordinadors, entre altres-assegura Sans.

Pas a pas, però no tant poc a poc, l’energia elèctrica serà 100% neta i més utilitzada per a cobrir les necessitats dels usos energètics.

En addició, Rovira afegeix un tercer pas a implementar per a col·laborar amb el consum responsable: “L’autoconsum, aquets és el nostre ideal, un autoconsum compartit a les comarques, ja sigui a través de cooperatives o individual”.

-Amb el decret d’autoconsum serà més fàcil?

-Si, si, hi haurà moltes més facilitats. Veníem d’un govern que evitava l’autoconsum, ara es permet la democratització de l’energia. Es van obrint camins que van permetent una democratització de l’energia elèctrica.

-Algunes persones creuen que el consum autosuficient és molt més car, és veritat?

-Al contrari, és infinitament més econòmic! – exclama amb total seguretat.

Ramón Sans ens deixa entreveure alguns detalls de l’estalvi que es produiria en cas de que es la transició energètica esdevingui una realitat.

Catalunya: inversió 47.000 milions€ = 214 mil milions€ d’estalvi.

Segrià: inversió 1.361 milions € = 5.964 milions€ d’estalvi

Lleida capital: inversió 853 milions € = 3.621 milions€ d’estalvi

Els governs que es vulguin sumar al consum responsable aquí tenen algunes dades a considerar.

Tot són beneficis i l’autoconsum no és més car, és infinitament, INFINITAMENT més econòmic, així finalitza, amb total convenciment, Ramón Sans Rovira.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *