L’1O i 155, un no-tsunami per a l’economia catalana

Redacció CatconsumNotíciesFeu un comentari

155-catconsum

El 155 i l’1O, un no-tsunami per a l’economia catalana. De les incerteses viscudes la tardor de l’any 17, un dels efectes més comentats va ser la retirada de milers de milions de comptes bancaris titulars d’administracions i empreses públiques i el decret llei aprovat pel Govern Rajoy que convidava les empreses a canviar de seu social.

El Col·legi d’Economistes de Catalunya ha fet públic aquesta setmana un informe on analitza els efectes d’aquells mesos, en el qual asseguren que l’única conseqüència ha estat un risc i incertesa, que avui ja donen per desapareguda.

Les línies d’actuació que ha avaluat el Col·legi són la retirada massiva de dipòsits bancaris, el trasllat de seus i l’aplicació del 155. El portaveu de la Comissió d’Economia Catalana del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Modest Guinjoan, ha qualificat aquestes pràctiques “com un sistema de propaganda política sobre la capacitat d’incidir en el sistema econòmic, amb l’objectiu de transmetre el missatge que qui manava a Catalunya era l’Estat espanyol”.

Però la realitat passat un any és que l’economia catalana ha seguit creixent a base d’inversió estrangera.

Llavors, ha rebaixat l’índex d’atur i ha creat noves empreses, malgrat la incertesa atiada pel govern espanyol.

I què en queda de les mesures forçades?

Del trasllat de fons bancaris, una maniobra xifrada en 30.000 milions d’euros, alguns ja han retornat.

I el canvi de seus socials, sense saber-ne la precisió, haurien marxat 4.000 companyies, 20 de les quals eren de les 100 empreses més grans, com ja vam comentar en aquest bloc anteriorment.

L’impacte del 155

L’impacte, tanmateix, d’aquest trasllat és zero perquè no ha variat l’ocupació d’aquestes empreses a Catalunya. El que han canviat són els centres de decisió, però no de producció.

I la mesura estrella del 155 on va tenir més impacte va ser en el sector turístic, esgarrifat per les imatges de càrregues policials, que van forçar molts turistes a anul·lar les seves reserves. Però això també ha revertit.

Podríem concloure, doncs, que segons l’informe del Col·legi d’Economistes el risc més gran va ser la incertesa provocades per les amenaces dels aparells de l’Estat.

També, les seves maniobres per desestabilitzar-la. Però, així i tot, l’activitat econòmica va seguir el seu curs: in crescendo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *