20 de les 100 grans empreses de Catalunya van canviar la seva seu social el 2018

Redacció CatconsumIBEX35Feu un comentari

catconsum-l'economia catalana-seu social-catalunya

Una de les principals conseqüències de la celebració de l’1 d’octubre va ser la humiliació de l’Estat. Malgrat les càrregues policials i les imatges de violència que van donar la volta al món, el Govern de l’aleshores president Rajoy no va virar en la seva estratègia de repressió i va focalitzar accions, també, en l’economia catalana.

Una de les primeres mesures va passar amb certa nocturnitat. L’endemà mateix, el dilluns 2 d’octubre, l’Estat va retirar milers de milions d’euros de comptes d’administracions i empreses públiques que estaven en bancs catalans, principalment, Banc Sabadell i CaixaBank. La xifra no va arribar a transcendir però el digital El Confidencial va apuntar de 9.000 milions de l’economia catalana.

Però això encara no va ser prou. No sabrem mai si la protesta espontània de treballadors de La Caixa tallant la Diagonal en la protesta del 3 d’octubre va encara enrarir més la situació, però en el consell de ministres d’aquella mateixa setmana, el 6 d’octubre, el govern espanyol va publicar al BOE el decret llei que permetia a les empreses canviar la seu social sense passar per junta d’accionistes.

20 empreses van fer el canvi de seu social

El resultat? Moltes empreses van moure la seva seu social. De les 100 més grans de Catalunya (segons el rànquing publicat per Expansión) 20 van fer el canvi. Podria semblar poc, però són proporcionalment molt gran en nombre de facturació perquè representen el 42%, és a dir es troben entre les principals. De les cotitzades a l’Ibex 35, totes a excepció de Grífols van emigrar. Estem parlant de Naturgy, CaixaBank, Banc Sabadell, Abertis, Cellnex i Colonial.

És especialment greu constatar que el sector financer va ser el més poruc, per aquestes mesures, tant per les decisions que els afavorien del Govern espanyol com per les pressions més opaques de l’stablishment de l’Estat.

Altres empreses es van quedar

De les vint primeres empreses de Catalunya, es van quedar Seat (malgrat les pressions de la Casa Reial), Cobega, Grífols, Volkswagen, Celsa, Lidl, Nissan, Mango, Nestlé, Vueling, Nortia (Cirsa) o Media Markt. No deixa de ser una notícia simptomàtica que la majoria de les grans corporacions estrangeres establertes a Catalunya van optar per quedar-se.

L’impacte a l’economia catalana

L’impacte de la guerra econòmica que l’Estat va començar contra Catalunya es va deixar notar durant l’any 2018 ja que abans d’aquesta data, pràcticament no s’havien registrat canvis de seu que no responguessin a una qüestió de canvi d’accionariat. El que caldrà veure després d’aquesta “operació orquestrada” és si afecta el creixement de l’economia catalana. Segons dades de l’Idescat i el Departament de Vicepresidència i Economia i Hisenda, el PIB ha moderat el seu creixement fins al 2,6% (els últims anys havia registrat forts increments per la recuperació econòmica) i se situa una dècima per sobre de l’Estat espanyol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *