Eleccions a la Cambra de Comerç. Candidats i propòsits

Redacció CatconsumNotíciesFeu un comentari

cambra de comerç-catconsum-eleccions

Si us sembla que entre les eleccions espanyoles del passat 28 d’abril i les municipals i europees que se celebraran al proper 26 de maig us sembla que hi ha un excés de participació electoral, potser no esteu assabentats que entre el 2 i 8 de maig també n’hi ha a la Cambra de Comerç.

Però, per començar: què és la Cambra? La Cambra de Comerç és una corporació de dret públic fundada l’any 1886, formada per totes les empreses que operen en el seu àmbit de demarcació, que inclou totes les comarques de Barcelona, a excepció del Vallès Oriental i el Bages.

N’hi ha 13 a Catalunya, la més gran és la de Barcelona, que remunta els seus orígens a l’època del Consolat de Mar i la Junta de Comerç.

El seu objectiu principal és el de fomentar l’activitat comercial i oferir serveis com la formació, el suport en la internacionalització, tràmits com visats i formularis duaners, etc.

A més la Cambra té presència en institucions com la Fira de Barcelona on proposa el president, previ acord amb la Generalitat i l’Ajuntament, que completen el consorci.

La tradició en les eleccions

El presidencialisme és tradicional en les eleccions a la Cambra i, en aquesta edició, per primera vegada hi haurà molta més competència amb les candidatures de  financer Carles Tusquets, considerat l’opció amb més suports entre les grans empreses i més oficialista; la de l’empresari Enric Crous, ben vist per la Generalitat i exdirectiu de Damm i Cacaolat, i de perfil catalanista: la de l’advocat Ramon Masià, que coneix a fons els interiors de la Cambra i també pot mostrar un posicionament nítidament catalanista; i una altra impulsada per l’ANC i del Cercle Català de Negocis però que no presenta un candidat com a presidenciable.

Però també hi ha 15 dones aspirants de l’Associació 50a50.

De fet, aquesta pluralitat s’explica perquè el que realment s’escull són les 60 vocalies, 40 de les quals  es decidiran –per primera vegada- per vot electrònic. Però més enllà d’aquests 40 llocs de decisió, el ple de la Cambra està format per 20 membres més que no s’escullen: 14 corresponen a les empreses que aporten més de 75.000 euros per any a l’ens i les altres 6 són a proposta de les patronals Pimec i Foment/Fepime.

Per tant, aquestes primeres empreses amb cadira fixa són:  Abertis, Banc Sabadell, Banc Mediolanum, CaixaBank, Criteria Caixa, Deloitte, Indra, Magma disseny, Naturgy, PwC, Promotora Kasde (Catalonia Hotel & Resorts), Racc, Damm i la Societat General d’Aigües de Barcelona. El president és escollit pels representants al Ple.

I qui hi pot votar?

De potencials electors n’hi ha més de quatre-cents mil que inclouen autònoms, emprenedors, petites, mitjanes i grans empreses. De fet, atenent-nos a la realitat del país, el 99% de les empreses són pimes.

La gran novetat d’aquesta convocatòria, sens dubte, és el vot electrònic: en remot, entre les 9 hores del 2 de maig i les 9 hores del 7 de maig i presencial entre les 10 i les 18 hores del 8 de maig a les oficines centrals de Diagonal, 452 o a cadascuna de les 10 delegacions territorials. L’objectiu és multiplicar la participació entre els electors del cens.

En definitiva, els 54 membres electes (sorgits de les urnes i els 14 de les empreses amb més participació) escolliran els sis membres que falten a proposta de les organitzacions empresarials.

Composat el ple, faltarà escollir el comitè executiu, que integra el president, tres vicepresidents, el tresorer i set vocals. I s’encetarà nova etapa després de 17 anys de mandat de Miquel Valls.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *