El sector immobiliari i la seva tendència sostenible

Redacció CatconsumEntrevistesFeu un comentari

anna gener-catconsum-sector immobiliari

Anna Gener és una de les dones líders en el sector immobiliari. Actualment és presidenta i CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona. Té nou més responsabilitats al seu càrrec: Patrona de la Fundació Museu Picasso, Membre de la Junta Directiva de PIMEC, del Comitè Executiu Barcelona Global, entre d’altres.

Anna Gener fa referència a la tendència del sector immobiliari generalitzada en els països desenvolupats.

Les polítiques d’habitatge, que des dels diferents governs s’estan aprovant, contemplen cada vegada més el desenvolupament de projectes sostenibles.

-Quines són les tendències del sector immobiliari?

-Avançar en el desenvolupament d’un mercat molt més sostenible, curós amb el medi ambient i àgil en el desenvolupament del producte.

Les últimes tendències permeten un desenvolupament molt més respectuós amb el medi ambient, generalitzant l’ús de materials i recursos no perjudicials i aconseguint una major eficiència en el consum energètic i de l’aigua.

En general, es tracta d’orientar el procés constructiu cap a una reducció de l’impacte ambiental. La recerca de certificats LEED, BREEAM i WELL s’està generalitzant i cada vegada és més una exigència per part d’inversors i usuaris.

D’altra banda, les noves tecnologies i especialment el tractament de la informació i dades permet fer projectes molt més ajustats a les necessitats reals de la demanda i que s’adaptin a les noves tendències sociodemogràfiques.

No parlem només de residencial, sinó també dels nous desenvolupaments d’oficines, espais comercials, complexos turístics, hotels, etc. Es tracta d’adaptar el producte al client final de manera que satisfaci al màxim la seva necessitat.

-Què aporten les tendències del sector immobiliari a l’estil de vida a les ciutats?

-Les noves tendències transformen la ciutat. Un exemple són les inversions previstes per recuperar d’entorns cèntrics de la ciutat més degradats.

No és només recuperació d’espais públics sinó també d’immobles residencials privats en mal estat i actualment buits situats en localitzacions cèntriques.

Es tracta de tornar a integrar-los en el cicle comercial, ja sigui a través del seu lloguer o venda.

Al mercat d’oficines s’observa un canvi en la tipologia d’espai que busquen les empreses.

Les grans empreses busquen ubicacions urbanes, al centre de les ciutats, impulsades per la carrera a la recerca i retenció de joves professionals entre la generació Millennial.

És una tendència que observem no només a Espanya, sinó també a Estats Units i Europa, on cada vegada més empreses es traslladen dels parcs d’oficines tradicionals de la perifèria al centre urbà de les ciutats, perquè és allà on les noves generacions volen viure i treballar.

Aquest moviment està íntimament relacionat amb els nous models de mobilitat urbana -cotxes i bicis compartides-, l’ús de les noves tecnologies -que ens permeten treballar a qualsevol hora i des de qualsevol lloc-, i els nous models de treball flexible.

Un bon equilibri entre treball i vida personal és una de les principals consideracions dels joves candidats a l’hora de decidir-se per una empresa, només superada per les condicions salarials i beneficis socials.

Les ubicacions urbanes i accessibles, que integren habitatges, oficines, comerç i oci en un mateix entorn, són la resposta per a aquestes companyies perquè faciliten un major equilibri entre vida personal i professional.

-A quins països s’aposta per la construcció sostenible? Per què?

-Bàsicament és una tendència generalitzada en els països desenvolupats. Les polítiques d’habitatge que des dels diferents governs s’estan aprovant contemplen cada vegada més el desenvolupament de projectes sostenibles.

És evident que, a dia d’avui, això suposa un increment en els costos de construcció que es trasllada al preu final de l’habitatge.

Per optimitzar els costos i minimitzar aquest problema, es plantegen mesures de diferent tipus entre les que destaca la progressiva incorporació dels models de construcció en sèrie.

Tot i que encara es troba en un estat molt inicial, la construcció en sèrie promet ser un dels grans avenços dins el sector.

L’estalvi de costos i, especialment, en els terminis de construcció, acostant l’oferta a la demanda, és una cosa revolucionari en un mercat tan inelàstic com l’immobiliari.

-Quin missatge dones a les persones que interactuen amb el sector? Què haurien de cercar en un immoble i què haurien d’exigir?

-Han de ser exigents amb tot el relacionat amb el medi ambient. Hem de tots acostumar-nos, no només en l’àmbit immobiliari, sinó en tots els aspectes de la nostra vida, a exigir una producció sostenible.

En els nostres projectes d’arquitectura, hem comprovat que incorporar els criteris de sostenibilitat des de l’inici del projecte és a més més eficient econòmicament per a tots els implicats en el cicle de qualsevol immoble.

-Quina tendència veus en el sector canvis o estabilitat?

-Tots els sectors estan en plena evolució per com les noves tecnologies afecten absolutament a tot.

Ja estem veient la disrupció en el concepte de propietat amb models que estan funcionant com el coworking, co-living, co-retail … Tot això afecta el sector ja que s’ha d’adaptar al que la gent necessita amb els nous hàbits de vida i pensant en les noves generacions que utilitzaran els immobles que construïm o rehabilitem ara.

Anna Gener destaca els canvis a causa de les tecnologies i al consum responsable que han de tenir els consumidors, nosaltres també estem d’acord amb això, així que convidem als usuaris i empreses a sumar-se al canvi.

Ets empresa catalana? Suma’t al canvi i col·labora!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *